MILMEDICA

Logo MILMEDICA Centrum Medyczne - przychodnia Warszawa Ursus

MILMEDICA Centrum Medyczne

Witamina C – rola w organizmie, suplementacja

Witamina C, tak jak i pozostałe witaminy, pełni istotną rolę w organizmie człowieka, posiadając wielokierunkowe działanie. Jest niezbędnym składnikiem do wsparcia prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, a także zapewnia odpowiednie funkcjonowanie narządów i tkanek. Jaką rolę pełni witamina C? Jakie jeszcze inne właściwości zdrowotne posiada? Czy należy suplementować witaminę C? Jak należy to robić? Odpowiedzi na poniższe pytania, ale również na wiele innych, znajdziecie w poniższym artykule.

Co to jest kwas askorbinowy? Jaka jest rola witaminy C i jaki ma wpływ na organizm?

Witamina C (nazwa chemiczna: kwas L-askorbinowy) to związek chemiczny, należący do grupy nienasyconych alkoholi polihydroksylowych, który odgrywa niezwykle istotną rolę w organizmie człowieka, pełniąc funkcję koenzymu w wielu procesach biochemicznych. Witamina C pomaga w syntezie kolagenu, który jest niezbędny do utrzymania struktury i elastyczności tkanek, takich jak skóra, ścięgna czy naczynia krwionośne.

Jakie są właściwości witaminy C? Wpływ witaminy C jest niezaprzeczalny, a dieta w nią bogata, przynosi liczne korzyści dla zdrowia. Kwas L-askorbinowy:

  • wspomaga odporność organizmu poprzez zapobieganie infekcjom,
  • wspiera gojenie się ran oraz zmniejsza krwawienie dziąseł,
  • poprawia wchłanianie żelaza,
  • wspiera regenerację tkanek, poprzez neutralizowanie szkodliwego działania wolnych rodników (działanie witaminy C jako antyoksydantu),
  • reguluje produkcję kolagenu,
  • chroni przed chorobami serca, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu,
  • zwiększa szczelność naczyń krwionośnych,
  • zapobiega starzeniu się skóry,
  • zmniejsza ryzyka pojawienia się części nowotworów.

Witamina C lewoskrętna – czy istnieje naprawdę?

Odpowiedź brzmi – NIE! Jest tylko jedna – zawsze prawoskrętna – witamina C o konfiguracji L, czyli kwas L-askorbinowy, który skręca płaszczyznę światła spolaryzowanego zawsze w prawo. W ostatnich latach liczne reklamy preparatów oraz suplementów diety stosowały chwyt marketingowy, promując lewoskrętną formę tej witaminy, jako niezwykle skuteczną. Niestety nie jest to prawda.

Ta rozsławiona lewoskrętna forma witaminy C to w rzeczywistości kwas D-askorbinowy, czyli związek będący przeciwutleniaczem, stosowany jako konserwant żywności. Podsumowując, lewoskrętna witamina C biologicznie nie jest witaminą, a naturalnym przeciwutleniaczem (antyoksydantem), używanym do konserwacji żywności – chleba, wędlin, dżemów.

Kwas L-askorbinowy – jakie są objawy niedoboru witaminy C?

Niedobór witaminy C może prowadzić do wystąpienia różnorodnych objawów, takich jak osłabienie odporności, uczucie zmęczenia, anemia czy kruchość naczyń krwionośnych. Brak witaminy C w pożywieniu może doprowadzić nawet do szkorbutu, który jest poważną chorobą prowadząca do uszkodzenia tkanek.

Kto jest narażony na niedobór witaminy C? W grupie ryzyka niedoboru tego związku są osoby:

  • niedożywione,
  • w podeszłym wieku,
  • uzależnione od alkoholu,
  • palące papierosy,
  • z zaburzeniami odżywiania lub zaburzeniami wchłaniania w przebiegu chorób zapalnych jelit,
  • unikające spożywania owoców i warzyw,
  • chorujące na cukrzycę. 

Jakie są skutki niedoboru witaminy C?

W badania udowodniono, że przewlekły niedobór witaminy C może doprowadzić do rozwoju: 

  • nowotworów,
  • nadczynności tarczycy,
  • chorób sercowo-naczyniowych,
  • osteoporozy,
  • depresji,
  • wzrostu stężenia cholesterolu we krwi. 

Dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C – jakie są normy spożycia kwasu L-askorbinowego?

Zapotrzebowanie na witaminę C zależne jest od wieku i płci człowieka. Inne czynniki takie jak: stan zdrowia, ciąża czy narażenie na stres również mają wpływ na jej zapotrzebowanie. Przyjmuje się jednak, że w przypadku osób dorosłych dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę wynosi 70-90 miligramów, czyli około 1 mg/kg masy ciała. U dzieci zalecane spożycie wynosi około 2 mg witaminy C na 1 kg masy ciała na dobę. 

W przypadku kobiet w ciąży oraz matek karmiących zapotrzebowanie jest większe i wynosi odpowiednio: 80-85 mg oraz 115-120 mg. W obu tych przypadkach zaleca się, aby dawkowanie witaminy C skonsultować ze specjalistą, jakim jest dietetyk Ursus.

Nadmiar witaminy C – jakie są skutki uboczne?

Maksymalna dawka wit. C, która nie wywołuje skutków ubocznych, różni się w zależności od organizmu. Jednak nadmiar kwasu askorbinowego może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak problemy żołądkowo-jelitowe czy zaburzenia funkcji nerek.

Wysoka dawka witaminy C – kiedy jest zalecana regularna suplementacja powyżej 500 mg witaminy C na dobę?

Jak już wspomniałam wyżej, zaleca się przyjmowanie witaminy C przez osobę dorosłą w dawce 1 mg na każdy kg masy ciała. U dzieci zaleca się podwojenie dawki. W przypadku osób będących w grupie zwiększonego ryzyka zaleca się spożywanie wyższych dawek tej witaminy. Stosuje się wtedy dawki od 500 mg witaminy C do nawet 1000 mg na dobę, którą przyjmuje się za maksymalną bezpieczną dobową dawkę i nie powinno się jej przekraczać.

Duże dawki witaminy C – czy można przedawkować witaminę C?

Czy możliwe jest przedawkowanie witaminy C? W rzeczywistości trudno jest ją przedawkować. Objawy przedawkowania witaminy C pojawiają się przy stosowaniu dawek wyższych niż 1000 mg dobowo w postaci preparatów farmaceutycznych. Najczęściej są to objawy ze strony układu pokarmowego w postaci wymiotów, biegunki, nudności, czy bólu brzucha. 

Witamina C

Pokarmowe źródła witaminy C – gdzie występuje witamina C? Jakie jest najlepsze naturalne źródło witaminy C?

Witamina C występuje w wielu produktach spożywczych, głównie w świeżych owocach i warzywach, choć należy podkreślić, że kiszonki również posiadają jej całkiem sporo.

Warzywa bogate w wit. C:

  • czerwona papryka (140 mg/100 g),
  • pietruszka (130 mg/100 g),
  • jarmuż (90 mg/100 g),
  • brokuł (90 mg/100 g),
  • brukselka (90 mg/100 g),
  • kapusta czerwona (70 mg/100 g),
  • kalafior (50 mg/100 g),
  • kapusta (40 mg/100 g),
  • szpinak (30 mg/100 g).

A jaki owoc ma najwięcej witaminy C? Prym wiodą:

  • owoce dzikiej róży (430 mg/100 g),
  • owoce rokitnika (400 mg/100 g),
  • guawa (230 mg/100 g),
  • czarna porzeczka (180 mg/100 g),
  • kiwi (70 mg/100 g),
  • liczi (70 mg/100 g),
  • papaja (60 mg/100 g),
  • truskawki (60 mg/100 g),
  • melon kantalupa (40 mg/100 g),
  • mango (40 mg/100 g),
  • marakuja (30 mg/100 g),
  • agrest (30 mg/100 g),
  • maliny (30 mg/100 g).

Występowanie witaminy C – ile tak naprawdę jest jej w cytrusach?

W ogólnej świadomości przyjęło się, że to owoce cytrusowe, a w szczególności cytryna, posiadają najwięcej wit C. Jednak nie jest to do końca prawda. Owszem, cytrusy posiadają duże jej wartości, ale niektóre produkty mają jej znacznie więcej. W przypadku cytrusów ilość witaminy C wygląda następująco:

  • pomelo (60 mg/100 g),
  • pomarańcze (60 mg/100 g),
  • cytryny (50 mg/100 g),
  • limonki (30 mg/100 g),
  • mandarynki (30 mg/100 g),
  • klementynki (30 mg/100 g).

Znacznie więcej tej witaminy znajduje się w skórce pomarańczy (140 mg/100 g) oraz skórce cytryny (130 mg/100 g), a spore ilości znajdziemy również w liściach kolendry (570 mg/100 g). Należy pamiętać, że wszystkie wartości zostały zaokrąglone i ich wartość może się różnić między poszczególnymi produktami.

Prawidłowa suplementacja witaminy C – czy warto stosować kwas askorbinowy?

Witamina C niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jej regularna suplementacja konieczna jest w przypadku osób zmagających się z jej niedoborami. Natomiast u osób zdrowych, stosujących zbilansowaną dietę, nie jest zasadne jej suplementowanie w postaci preparatów farmaceutycznych.

Wielokrotnie również badano i analizowano w wielu publikacjach naukowych skuteczność wit. C w leczeniu lub zapobieganiu infekcjom wirusowym. Niestety, nie udowodniono istotnego wpływu stosowania preparatów witaminy C na zapobieganie lub skracanie czasu trwania infekcji. 

Syntetyczna czy naturalna witamina C – w jakich formach przyjmować kwas L-askorbinowy?

Czy forma i rodzaj witaminy C ma znaczenie? Należy podkreślić, że głównym źródłem dostarczania witaminy C do organizmu są naturalne produkty spożywcze. Preparaty zawierające witaminę C w formie syntetycznej zaleca się do stosowania pacjentom, mającym jej niedobory i niedostarczającym jej odpowiednich ilości z dietą.

Jak wybrać witaminę C? Rozpoczynając suplementację kwasu askorbinowego, warto zwrócić uwagę na kapsułki witaminowe, tabletki musujące czy inne preparaty witaminowe, które są zarejestrowanymi lekami, czyli przeszły badania laboratoryjne, a nie są suplementami diety. 

Jak suplementować witaminę C? – podsumowanie

Witamina C, niezwykle istotny składnik odżywczy, odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Regularne spożycie produktów bogatych w tę witaminę wspiera nasz organizm w walce z infekcjami czy utrzymaniu zdrowej skóry i tkanki łącznej, a także zapewnia ochronę przed działaniem wolnych rodników. Jednakże, aby uniknąć niedoborów lub przedawkowania, zaleca się zrównoważoną dietę oraz konsultację z lekarzem lub dietetykiem w celu kontroli lub zastosowania suplementacji. Twoje zdrowie jest dla nas najważniejsze! Przychodnia Ursus jest do Twojej dyspozycji. 

MILMEDICA Centrum Medyczne

polecane artykuły

Bibliografia

https://vitapedia.pl/witamina-c-dawkowanie (dostęp on-line: lipiec 2024).

https://www.britannica.com/science/vitamin-C (dostęp on-line: lipiec 2024).

https://biotechnologia.pl/farmacja/dwie-strony-witaminy-c,16151https://www.lifelinediag.eu/witamina-c-budowa-wlasciwosci-funkcje-i-wystepowanie (dostęp on-line: lipiec 2024).

Janda K. i wsp.: Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie. Pom J Life Sci 2015, 61, 4, 419–425.

Dobosz A.: WITAMINA C Fakty i mity. Świat Przemysłu Farmaceutycznego 1/2016, s. 76-81.

Agnieszka Kantorska: Witamina C rola i znaczenie dla organizmu. Praca poglądowa w ramach specjalizacji z farmacji aptecznej Kierownik specjalizacji- dr n. farm. Hanna Jankowiak-Gracz.

https://www.medonet.pl/zdrowie/wiadomosci,witamina-c–kwas-askorbinowy—-niedobor-i-nadmiar-witaminy-c,artykul,1721541.html (dostęp on-line: lipiec 2024).

https://dailyfruits.pl/blog/jakie-owoce-zaliczamy-do-cytrusow/ (dostęp on-line: lipiec 2024).

https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/czy-cytrusy-to-glowne-zrodlo-witaminy-c/ (dostęp on-line: lipiec 2024).

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/?component=1162 (dostęp on-line: lipiec 2024).

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19021790/ (dostęp on-line: lipiec 2024).

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top